Klepon

Klepon (glutinous rice ball)

Ingredients
220g glutinous rice flour
170ml water
1/2 tsp pandan paste or a few drop green colouring

130 palm sugar, chopped
A pinch of salt for the dough.
120g fresh coconuts grated steam with A pinch of salt

Method.
In a bowl, mix the pandan paste, salt & water.
Make a well in the centre of the flour. Add in the water mixture slowly and knead until smooth.
Pinch out a portion of the dough about small coin size. Faltten the dough and fill the centre with palm sugar. Wrap the dough around the sugar to seal and make a ball with your hands. Do the same thing for the rest of the dough.
Boil some water in medium sucepan. When the water start bubbling, put the glutinous rice ball into the water. After the ball float to the surface, cook another 2 minutes then remove from the boiling water using strainer. Coat the glutinous rice ball with steam coconut grated and serve.

Bahan.
220g tepung ketan/tepung pulut
170ml air
1/2 sdt pasta pandan/sedikit pewarna hijau
Sedikit garam untuk adonan
130g gula merah/gula melaka disisir halus
120g kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam.

Caranya.
Dalam mangkok campurkan pasta pandan, faram dan air aduk rata sisihkan.
Dalam mangkok lain masukkan tepung, buat lubang ditengahnya lalu tuangi campuran air. Perlahan uleni dengan tangan hingga menjadi adonan yang lembut. Ambil sedikit adonan kemudian pipihkan. Isi dengan sedikit gula merah, lalu tutup rapat dan bulat-bulatkan. Buat seperti ini hingga semua adonan habis.
Masak secukupnya air didalam panci. Setelah mendidih masukkan klepon kedalamnya dan masak hingga bola-bola klepon naik mengambang keatas. Biarkan kurang lebih 2 menit, setelah itu baru angkat menggunakan saringan.
Gulingkan bola-bola klepon kedalam kelapa kukus sampai seluruh permukaannya tersaluti dengan kelapa semua kemudian susun diatas piring dan sajikan.

Comments

Popular posts from this blog

Ikan Lele sambal balado

Mee Siam